De fraude door een notaris van het kantoor van de landsadvocaat Pels Rijcken, blijkt veel omvangrijker te zijn dan gedacht. Het kantoor, wat ook de gemeente Den Haag juridisch bijstaat, is daardoor zelfs onder verscherpt toezicht geplaatst. Deze week bleek ook dat de gemeente door de frauderende notaris nog 40.000 euro misgelopen rente krijgt. Hart voor Den Haag wil dat de gemeentelijke samenwerking met het kantoor gestaakt wordt.
Uit een brief, die demissionair minister Grapperhaus (Justitie) vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat notaris Frank Oranje ruim achttien jaar lang geld van klanten heeft gestolen en naar privérekeningen overboekte. De notaris en voormalig bestuursvoorzitter van het prestigieuze kantoor Pels Rijcken, pleegde in november vorig jaar zelfmoord. Hij deed dit nadat het Openbaar Ministerie in september het notaris- en advocatenkantoor informeerde dat er een strafrechtelijk onderzoek naar Oranje liep en hij op non-actief werd gesteld. Oranje blijkt nu zeker achttien jaar lang geld van klanten te hebben weggesluisd naar eigen rekeningen. In totaal gaat het om meer dan 11 miljoen euro, waarbij ook de Staat voor een klein bedrag slachtoffer van fraude werd. Ondanks de ‘ernstige feiten’ schrijft minister Grapperhaus dat de Staat vooralsnog niet op zoek gaat naar een ander vast kantoor om de overheid te vertegenwoordigen.
Bedenkelijk daglicht
De grootste partij in de Haagse gemeenteraad wil dat wel. “Dit kantoor voorziet ons stadsbestuur op belangrijke (integriteit)dossiers van juridisch advies, denk aan de kwesties Omar Munie, de vertrokken topambtenaar en het cultuurpaleis. Ook vertegenwoordigen zij de gemeente met regelmaat bij juridische conflicten met Haagse burgers of bedrijven. Zo’n advocatenkantoor moet dan natuurlijk zelf wel boven elke twijfel verheven zijn en dat is met een ondertoezichtstelling, duidelijk niet het geval”, zegt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag die wil dat de gemeente zich voorlopig niet meer door het kantoor laat vertegenwoordigen. “Dat deze man 18 jaar lang onopgemerkt kon frauderen en het zelfs tot bestuursvoorzitter schopte, toont aan dat Pels Rijcken de interne organisatie niet op orde had en ze zichzelf ook geen slachtoffer kunnen noemen. Dit is namelijk niet zomaar weg te zetten als exces van één man, ze zijn zelf ook medeverantwoordelijk. Dat plaatst alle zaken waar Pels Rijcken in Den Haag bemoeienis mee had en heeft in een bedenkelijk daglicht”, aldus Sluijs die wil dat alle dossiers waar het advocatenkantoor bij betrokken is tegen het licht gehouden worden. “Over het recht mag geen enkele vorm van wantrouwen bestaan, dat moet onomstreden zijn. Dat is het nu niet en dat is buitengewoon kwalijk”, besluit Sluijs die namens Hart voor Den Haag schriftelijke vragen stelt aan het college.